Angststoornis, paniekstoornis, dwang en fobie

Angst is heel normaal en in sommige gevallen zelfs nuttig omdat het een normale reactie is op gevaar. Helaas kan het ook zo zijn dat u in het dagelijks leven belemmerd wordt door angsten, zonder dat daar een reden voor is. U kunt daarbij denken aan: terugkerende hevige angst wanneer je met het openbaar vervoer reist of onder de mensen bent. De klachten zijn zo erg dat ze u dagelijkse leven kunnen gaan beheersen. De angst is dan uit proportie. In zulke gevallen kan er gesproken worden over een angststoornis.

Veel voorkomende soorten angsten: 
– angst dat er iets gebeurt wanneer u een bepaalde handeling niet uitvoert (dwangklachten, 
    obsessieve gedragingen, obsessieve compulsieve stoornis) 
– angst voor pleinen (agorafobie) 
– specifieke fobie zoals angsten voor spinnen, bloed etcetera 
– angst in het sociale verkeer (sociale angst) 
– angst voor kleine ruimtes (claustrofobie) 
– erg angstig en bezorgd zijn over alles en nog wat op diverse gebieden (gegeneraliseerde angststoornis)

Klachten en symptomen die bij angst horen zijn: De klachten en symptomen die bij angst voorkomen, zijn verschillend van persoon tot persoon. Veel voorkomende symptomen zijn hartkloppingen, hyperventileren (ademnood), trillen, zweten en/of last hebben van duizeligheid en het gevoel te hebben en gedachten dat u dood gaat of gek wordt.

De behandeling van angstklachten

Firmitas GGZ behandelt mensen met verschillende soorten angst. Indien u zich als cliënt tijdig aanmeldt en klachten niet lang aanwezig zijn, kunt u er relatief in een korte tijd vanaf geholpen worden. Angstklachten zijn namelijk goed te behandelen. Samen met uw behandelaar wordt er met u een behandeltraject opgesteld waardoor uw klachten kunnen afnemen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie. Andere therapieën zoals exposure, ontspanningsoefeningen en eventueel EMDR bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen toegepast worden. EMDR heeft als doel om de emotionele lading van een nare gebeurtenis te doen afnemen. Hiernaast kan er in combinatie met de behandeling medicatie worden toegepast, wat dan soms (tijdelijk) antidepressiva of een kalmeringsmiddel is.

Starten met een behandeling

Samen werken we aan een oplossing

Firmitas GGZ contact info

Disclaimer: © 2018 - 2018 WWW.FIRMITASGGZ.NL - WWW.SAMEN-GGZ.NL - WWW.PSY4ALL.NL - Tel 085 - 743 04 26

Close Menu